Ořechy patří mezi velmi zdravé pochutiny. Kdo nemá na ořechy alergii, měl by je pravidelně do svého jídelníčku zařadit. Můžeme je použít k pečení, vaření, ale nejvíce výživných látek je v ořechu čerstvém. Pokud máme dostatečně velkou zahradu, bude ideální, když si ořechy vypěstujeme sami. Nejen, že tato plodina patří mezi poměrně drahé, ale ořechy budeme mít stále po ruce a čerstvé. Nemusíme pěstovat jen lidově řečené vlašáky. Je i spousta jiných druhů ořechů, s menším vzrůstem, než je ořech vlašský, i když právě ten, nám nabízí největší množství zdraví prospěšných látek.
Vlašské ořechy jsou velmi cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, které naše tělo potřebuje. V těchto plodech jsou obsaženy také důležité minerály – vápník, hořčík, fosfor a draslík. Ideální je, pokud budeme ořechy konzumovat bez soli a pražení. U nás se nejčastěji pěstuje ořešák královský. Jeho jádra jsou nám velmi známa. Můžeme se, ale setkat i s odrůdami, které mají jádra červená.
Pokud chcete raději pěstovat méně vzrostlé stromy, pěstujte lísku obecnou. Na zahradě vám nezabere příliš mnoho místa. Navíc není na pěstování náročná a její plody jsou také chutné a zdravé. Líska obecná je keřovitého vzrůstu a můžete z ní vytvořit i živý plot. Při výsadbě nesmíme zapomínat, že líska patří mezi cizosprašné keře. Aby nám keř plodil, bude nutné vysadit dvě sazenice.
Bude také nutné keř alespoň jednou za dva roky prořezat. Nespleťte si lísku obecnou s lískou okrasnou. Ta má sice zajímavě pokroucené větve, ale oříšků byste se nedočkali. Vysazením lísky neuděláte radost pouze sobě, ale i včelám, které si na jarních květech nasbírají velké množství pylu. Líska je také užitečná jako zábrana proti erozi. Pokud vám tento problém na zahradě hrozí, zabráníte mu právě vysazením lísky. Při konzumaci ořechů, dávejte pozor, aby jádra byla čerstvá, někdy totiž díky obsahu olejů, mohou žluknout.